Team Keizer

Rouw

Wat houdt rouw in?

Rouwen is eigenlijk niets anders dan na een ingrijpende verdrietige gebeurtenis tot rust proberen te komen. Dit kan zijn na het verlies van een dierbare, maar dat kan ook zijn na het verlies van een vriendschap of een baan. Een rouwproces verloopt voor iedereen anders. Toch zijn er grofweg vijf fases te benoemen die iemand doormaakt in een rouwproces. De fases zijn: ontkenning of ongeloof, woede, onderhandeling, verdriet en tenslotte aanvaarding. Dit proces heeft je geest nodig om het verlies een plekje te kunnen geven. Bij de een verloopt dit proces sneller dan bij de ander. Dit heeft te maken met persoonlijkheid, omstandigheden en eerdere levenservaringen. Verlies is iets ingrijpends in het leven, waar tijd voor nodig is om het te verwerken. Dat doet iedereen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.

Mensen denken en voelen vaak verschillende dingen. De een is vooral boos, de ander vooral verdrietig en weer een ander is opgelucht. Misschien heb je een leeg gevoel of voel je verschillende emoties tegelijk. Rouwen is voor veel mensen een intense en moeilijke periode in hun leven. Daarnaast geeft je lichaam op verschillende manieren aan dat je rouwt. Voorbeeld hiervan zijn: je hebt minder zin in eten, last van je spieren, je bent snel moe, slaapt minder goed, je bent onrustig en overactief en/of je hoofd staat op exploderen.

Waar is Team Keizer van betekenis?

Team Keizer ondersteunt op verschillende gebieden. Bij een verlies raak je soms houvast kwijt, in welke vorm ook. Iemand die er daarvoor wel was, is er nu niet meer. Het voelen van de aanwezigheid van andere mensen kan je nieuwe houvast bieden. Dit geeft rust. Daarom zoekt Team Keizer contact en gaat bij je langs om te kijken wat je nodig hebt. Het ene moment is er behoefte aan praten, het andere moment aan rust of er is juist behoefte aan afleiding. Het proces van bewustwording van het verlies doet pijn. Dit gaat samen met ontkenning en gevoelens van angst, verdriet, wanhoop en soms ook schuldgevoelens. Team Keizer zoekt de balans tussen verstand en gevoel, tussen verleden en toekomst, blijf luisteren en geeft ruimte om zijn/haar gevoelens onder woorden brengen. Alles mag er zijn.