Mijn kind zit knel!

“Papa, mama is boos op jou en dus ook op mij.”
“Mijn ouders zijn gescheiden en dat komt door mij!”
“Mama zegt dat papa niet lief is geweest vroeger, dus wij mogen ook niet lief zijn tegen papa.”
Kinderen zijn vaak de dupe van een scheiding tussen ouders. Een echtscheiding kan voor een kind zorgen voor een innerlijke strijd, waar het kind nog lang last van kan houden. Dit kan het kind in het verdere leven belemmeren in zijn of haar ontwikkeling. Vaak is het voor ouders niet te overzien met welke emoties en gevoelens hun kinderen te maken zullen krijgen bij een scheiding. Boze en/of verdrietige emoties zijn een mogelijk gevolg doordat zij geen verklaring kunnen vinden voor de situatie. Daarnaast wil het kind graag aandacht van de ouder en zal dat op verschillende (ook ongewenste) manieren proberen te verkrijgen.

 

Papa of mama?

Kinderen kunnen bij een scheiding van de ouders het gevoel hebben dat zij een kant moeten kiezen tussen vader of moeder. Dit zorgt ervoor dat het kind terecht komt in een loyaliteitsconflict. Een loyaliteitsconflict belemmert het kind in de keuzes die hij of zij maakt en daarnaast kan het schadelijk zijn voor de band met één van de ouders. Tevens speelt schuldgevoel vaak op bij kinderen van gescheiden ouders. Kinderen kunnen denken dat zij de oorzaak zijn van de scheiding en reageren hier op verschillende manieren op. Ze kunnen bijvoorbeeld afleiding gaan zoeken buitenshuis en/of een ouderrol op zich gaan nemen in de nieuwe gezinssituatie.

Een scheiding kan een groot beroep doen op de veerkracht van een kind en is daarnaast een belangrijke gebeurtenis in zijn of haar leven. Hoe hier als ouder op de juiste manier mee om te gaan is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van het kind, maar tegelijkertijd ook erg lastig.

Ben jij of ken je iemand die het erg lastig vindt om op de juiste manier om te gaan met zijn of haar kinderen na een scheiding. Neem dan contact op met Team Keizer om te kijken wat wij kunnen betekenen.

Blog

Meer blogberichten

Het mattenspel

Wat is het mattenspel? Het mattenspel wordt gebruikt in situaties waarbij kinderen op meerdere plekken verblijven. Het spel is speciaal ontworpen voor kinderen waarbij ouders

Lees meer